какво причинява лош дъх

Според различни проучвания, приблизтелно 20% от българите страдат от лош дъх, известен още като халитоза. Истината е, че всеки един от нас страда от лош дъх в някакъв момент от живота си. Лошият дъх обикновено произхожда от устата и може да бъде причинен от различни причини, включително храната, която ядете, навиците ви на живот или определени здравословни заболявания. В тази статия ще разгледаме някои потенциални причини за лош дъх, така че ако сте си задавали въпросите „защо имам лош дъх?“ или „какви са причините за лош дъх?“, то значи сте на правилното място! Да започваме.

1. Някои храни и напитки

Както вече споменахме, диетата ви е един от ключовите фактори за лош дъх. Докато някои има храни, които натурално избелват зъбите ви, други храни като млечни продукти, лук, чесън и различни продукти могат да причинят лош дъх. В допълнение, пиенето на алкохол и кафе изсушава устата ви, което насърчава развитието на бактериите, причинявайки лош дъх.

Лошата диета причинява лош дъх

Изображението е собственост на Bethany Newman

2. Лоша орална хигиена

Ако не миете зъбите си с четка и конец всеки ден, различни частици храна остават по зъбите ви и причиняват лош дъх. Освен това, ако носите зъбни протези, храната може да заседне под самите протезите, създавайки неприятна миризма. Бактериите, причиняващи тази миризма, също могат да се събират върху езика, който много хора не включват като част от рутинната си орална здравна практика.

3. Сухота в устата

Наличието на слюнка помага да се изместят бактериите в устата, които причиняват неприятна миризма. Когато имате сухота в устата, бактериите, причиняващи миризма, не се отмиват от слюнката, което води до лош дъх. Ето защо повечето хора страдат от така наречения „сутрешен дъх“. Това се дължи на факта, че производството на слюнка намалява, когато спите, което води до сухота в устата и натурално до лош дъх.

4. Тютюнопушене

Пушенето на цигари също води до изсушавана на устата ви, което както разбрахме вече е пряко свързано с лошия дъх. Нека не забравяме и миризмата на пепелник, която устава в устната ни кухина след тютюнопушенето. Освен това, пушачите са по-податливи към заболявания на венците, които са друга причина за лош дъх.

Тютюнопушенето води до лош дъх

Изображението е собственост на Riccardo Fissore

5. Кариеси

Ако страдате от активни кариеси, след всяко хранене плака (частици храна и различни бактерии) се натрупва в кухината на кариеса. Туй като само с четкане на зъбите тази храна трудно се чисти, плаката се утаява в кухината на кариеса ви, причинявайки лош дъх.

6. Заболявания на венците

Заболяването на венците (пародонтит) се причинява от натрупването на плака върху зъбите. В случай, че не миете правилно и редовно зъбите си с четка и конец, бактериите по зъбите ви започват да образуват токсини. Това може да раздразни венците, да причини образуването на „джобове“ между зъбите и венците ви, които естествено задържат погълнатата храната, и причиняват лош дъх.

7. В следствие от стоматологична намеса

Кървене или сухи гнезда след извършване на екстракция на зъб (като например отстраняване на мъдрец) може да причини лош дъх, докато раната не заздравее напълно. Инфекция от зъбен имплант също може да причини лош дъх, поради което наличието на отлична устна хигиена е от решаващо значение за предотвратяване на неприятни усложнения.

Ваденето на зъб също може да причина лош дъх

Изображението е собственост на JOSEPH SHOHMELIAN

Други

Има потенциални причини извън устата, които могат да причинят лошия дъх. Те могат да бъдат различни киселини, стомашно-чревни заболявания, неконтролиран диабет, бъбречни заболявания, астма, кистозна фиброза, цироза на черния дроб, тонзилит, инфекция на синусите и други сериозни заболявания. В допълнение, някои лекарства могат да допринесат за сухота в устата или да отделят химикали, които причиняват лош дъх.

Използването на вода за уста, дъвки и мента само ще замаскира проблема. В повечето случаи спазването на правилна орлана хигиена ще подобри лошия дъх. Ако грижите у дома не решат проблема, свържете се с вашия зъболекар и си насрочете час за преглед преди да е станало твърде късно.

Това бяха 7 от най-често срещаните фактори, които причиняват лош дъх. Ако сте намерили статията за информативна и полезна, може да разгледате останалите ни статии в нашата Блог секция, която обхваща всички теми, свързани с правилна орална хигиена и избелване на зъби.

Също така, може да ни последвате и в социалните медии: