към всички статии

Най-добрият начин, за да се сдобиете с по-бели зъби е перфектната орална хигиена, периодично почистване на зъбите при специалист и практикуване на различни методи за избелване на зъби, било то и в домашни условия. Но знаехте ли, че определени видове храни също могат да подпомогнат процеса по избелване на зъби? Точно така!

В тази статия ще разгледаме списък със седемте храни и напитки, които е желателно да включите към вашата диета, за една по-красива усмивка!

№1: Ягоди

Ягодите имат висока концентрация на ябълчена киселина, която често се среща в някои видове пасти за зъби. Ябълчената киселина действа като естествено стягащо средство, което помага за премахване на обезцветяването по повърхността на зъбите.

Важно е да се отбележи, че лимонената киселина също се съдържа в ягодите и отслабва емайла. Затова е препоръчително да изчакате поне 30 минути след консумация на ягоди и други кисели храни, преди да измиете зъбите си.

Ягодите помагат за естественото избелване на зъбите
Изображението е собственост на Kelly Sikkema

№2: Ябълки, целина и моркови

Хрупкавите плодове и зеленчуци, като ябълките, целината и морковите, могат да премахнат плаката и бактериите, да стимулират производството на слюнка и да осигурят добри източници на витамини и минерали, които укрепват зъбите ви в дългосрочен план.

Ябълките помагат за естественото избелване на зъбите
Изображението е собственост на S O C I A L . C U T

№3: Листни зеленчуци

Листните зеленчуци от рода на спанак, маруля и зеле, съдържат фолиева киселина (известна още като витамин B9), която е необходима за растежа и възстановяването на клетките и доказано спомага за намаляване на възпалението на венците, като освен това прави зъбите ви по-устойчиви на плака и бактерии.

№4: Сирене

В случай, че емайлът ви ерозира поради прекалена консумация на кисела и/или сладка храна, сухота в устата и други фактори, дентинът отдолу може да се оголи, което ще накара зъбите ви да изглеждат по-жълти. Сиренето съдържа калций, който укрепва зъбния емайл и костите. То съдържа и казеин, вид протеин, който играе важна роля за възстановяването на зъбния емайл. Освен това дъвченето на сирене и кашкавал увеличава производството на слюнка, което помага за изместването на бактериите в устата, поддържайки я чиста. Избирайте отлежали, меко узрели и сини сирена и избягвайте обработените сирена като например Американското сирене и начо сиренето.

Сиренето и кашкавалът са чудесен продукт за поддържане на зъбна хигиена
Изображението е собственост на  Andra C Taylor Jr

№5: Дъвка без захар

Дъвченето на дъвка без захар между храненията стимулира производството на слюнка и помага за неутрализирането и изплакването на киселините, които се образуват в устата ви, когато храната се разгражда. Това помага за защитата на вашите зъби, насърчава добрата орална хигиена и поддържа зъбите ви чисти.

№6: Вода

Слюнката, която се състои от около 99% вода, е неразделна част от здравето на вашите зъби. Водата измества сладките напитки, които увреждат зъбния емайл и причиняват кариес. Освен това водата е съставена от протеини и минерали (напр. флуорид), които предпазват зъбния емайл и предотвратяват кариесите и заболяванията на венците. Винаги отпивайте малко вода, след като ядете или пиете богати на пигмент храни или течности, за да поддържате по-ярка и бяла усмивка.

Пиенето на вода ще се отрази отлично на вашата орална хигиена
Изображението е собственост на engin akyurt 

№7: Сода за хляб

Ако някога ви свърши пастата за зъби, добра алтернатива е содата за хляб, позната още като сода бикарбонат. Благодарение на своята алкалност и лека абразивност, содата за хляб помага за премахване на плаката от повърхността на зъбите и премахва обезцветяването им. Смесете сода за хляб и вода, за да създадете домашна паста за избелване на зъби. Нанесете я върху четката си за зъби, както бихте направили с нормална паста за зъби, и търкайте зъбите си старателно за две минути.

В тази статия разгледахме 7 различни храни и напитки, които оказват положителен успех върху вашата усмивка. Ако сте харесали тази статия, определено разгледайте нашата Блог секция, където ще откриете най-различни материали на тема орална хигиена.

Също така, може да ни последвате и в социалните медии:

Научете повече за GlowSmile тук