към всички статии

Пудрата от кокосов въглен е вид активен въглен, който се прави от кокосови черупки. Той стана популярен през последните години заради потенциалните си ползи за здравето, включително способността му да избелва зъбите и да подобрява цялостното здраве на устната кухина. В тази статия ще проучим ефектите на пудрата от кокосов въглен върху здравето на зъбите в дългосрочен план.

Как работи кокосовият въглен?

Пудрата от кокосов въглен действа като абсорбира примеси и токсини. Когато се прилага върху зъбите, може да помогне за премахване на повърхностните петна и избелване на зъбите с течение на времето. Докато неговите избелващи ефекти често се рекламират, тази пудра от кокосов въглевн може също да има потенциални ползи за здравето на зъбите.

Един от основните начини, по които кокосовият въглен на прах може да е от полза за здравето на зъбите, е чрез способността му да абсорбира вредни бактерии и токсини в устата. Когато бактериите и токсините се натрупат в устата, те могат да причинят плака, лош дъх и дори заболяване на венците. Като абсорбира тези вредни вещества, кокосовият въглен на прах може да помогне за намаляване на риска от тези зъбни проблеми.

Научни проучвания

Проучване, публикувано в Journal of the International Society of Preventive and Community Dentistry, установява, че използването на паста за зъби с активен въглен в продължение на четири седмици води до значително намаляване на натрупването на плака и намаляване на броя на бактериите в устата. Проучването установява също, че участниците, които са използвали паста за зъби с въглен, са подобрили здравето на венците в сравнение с тези, които са използвали обикновена паста за зъби.

В допълнение към способността си да абсорбира вредни вещества, смята се, че кокосовият въглен също има реминерализиращ ефект върху зъбите. Реминерализацията е процесът, при който минералите се отлагат обратно в зъбния емайл, като по този начин го укрепват и го правят по-устойчив на кариес. Кокосовият въглен на прах съдържа минерали като калций и калий, които могат да помогнат за насърчаване на реминерализацията и укрепване на зъбите с течение на времето.

Друго проучване, публикувано в Journal of Applied Oral Science, стига до заключението, че паста за зъби, съдържаща калциев карбонат и пудра от кокосов въглен насърчава реминерализацията на емайла. Проучването установява също, че пастата за зъби е ефективна за намаляване на чувствителността на зъбите, което може да бъде често срещан зъбен проблем.

Въпреки че тези проучвания предоставят обещаващи доказателства за потенциалните ползи от кокосовия въглен на прах за здравето на зъбите, важно е да се отбележи, че са необходими повече изследвания, за да се оценят неговите дългосрочни ефекти. Също така е важно да използвате кокосов въглен на прах безопасно и отговорно, тъй като той може да бъде абразивен и потенциално увреждащ зъбния емайл, ако бъде използван твърде агресивно.

Употреба на пудра от кокосов въглен

Когато използвате пудра от кокосов въглен като средство за поддържане на орална хигиена е важно е да я използвате умерено и съчетано с редовно четкане и почистване с конец. Също така е важно да изберете продукти, които са специално формулирани за дентална употреба и да следвате внимателно инструкциите. Такъв продукт е нашата пудра за избелване на зъби – Glow Smile.

В допълнение към използването на кокосов въглен на прах, има и други стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате отлична устна хигиена. Поддържането на балансирана диета, която е богата на витамини и минерали, пиенето на много вода и избягването на сладки и кисели храни и газирани напитки могат да помогнат за поддържането на зъбите ви бели и венците ви здрави.

GlowSmile – пудра от кокосов въглен за избелване на зъби

Заключение

В заключение, пудрата от кокосов въглен може да има потенциални ползи за здравето на вашите зъби в дългосрочен план. Способността ѝ да абсорбира вредни бактерии и токсини, както и нейните реминерализиращи свойства, я правят обещаващо допълнение към рутинните процедури за орална хигиена. Необходими са обаче повече изследвания, за да се оценят качествено дългосрочните ефекти на кокосовия въглен, както и подобни пудри трябва да се използват безопасно и съчетано заедно с редовно миене на зъбите с паста.

Ако смятате, че нашите материали за полезни, може да ни последвате в социалните мрежи за още: