Има много погрешни схващания относно грижите за оралното здраве и стоматологичните лечения. Тези погрешни схващания могат да ви попречат да получите полезно стоматологично лечение или да оползотворите правилно практиките за орална хигиена, които поддържат устата ви здрава а вашите зъби – бели. Ето защо е важно да разберете разликата между денталните митове и фактите, за да повишите качеството на вашето орално здраве и цялостното благосъстояние на тялото си.

В тази статия ще разгледаме 11 от най-разпространените мита за дентална хигиена. Ако държите на зъбите си, горещо Ви препоръчваме да прочетете статията до края!

Избелване на зъби в домашни условия

Мит №1: Загубата на зъби е генетична.

Противно на общоприетото схващане, че загубата на зъби е генетична, тя до голяма степен е предотвратима. Загубата на зъби най-често се причинява от кариеси, които могат да бъдат избегнати с правилната орална хигиена. С ежедневно правилно миене на зъби и почистване с конец, редовни посещения при зъболекар и превантивни грижи, можете да се наслаждавате на перфектно бели зъби за цял живот.

Мит №2: Вашето орално здраве няма общо с цялостното Ви здраве.

Бактериите от заболяване на венците, причинено най-често от лоша орална хигиена, могат да навлязат в кръвообращението и да доведат до сериозни последствия, като сърдечно-съдови заболявания, деменция, респираторни инфекции и усложнения при бременност. В допълнение, някои заболявания като диабет и ХИВ/СПИН могат да намалят устойчивостта на тялото ви към инфекции и да допринесат за проблеми с оралното здраве. Поради тази причина, грижата за вашата устна хигиена е инвестиция в цялостното ви здраве.

Мит №3: По-силното четкане означава по-чисти зъби.

Важно е да миете зъбите си старателно, но твърде силното четкане може да износи емайла и да причини обезцветяване и чувствителност. Освен това, твърде силното четкане може също да увреди венците ви и дори да причини кървене и отдръпване. Затова е най-добре да използвате четка за зъби с мек косъм, като препоръчваме да избягвате да прилагате прекалено силен натиск, когато миете зъбите си. Такъв вид четка е нашата Четка за зъби с бамбукова дръжка, която е изградена от умерено меки влакна.

Домашно избелване на зъби с кокосова пудра
Изображението е собственост на Diana Polekhina

Мит №4: Няма значение по кое време на деня миете зъбите си.

Американската дентална асоциация препоръчва миене на зъбите два пъти на ден в продължение на две минути. В допълнение към това правило е важно да вземете предвид и кога миете зъбите си. Нашите зъби са особено уязвими към агенти, причиняващи кариес и заболявания на венците, когато спим, тъй като производството на антибактериална слюнка се забавя. Именно поради тази причина, миенето на зъбите непосредствено преди лягане и непосредствено след събуждане е силно препоръчително.

Мит №5: Дъвченето на дъвка е също толкова полезно, колкото и миенето на зъбите.

Макар дъвките да носят своите предимства за орално здраве, те никога не могат да се използват като заместител на миенето на зъби. Дъвка без захар може да помогне за изместването на бактериите в устата, да увеличи производството на слюнка и да освежи дъха ви, но няма да премахне лепкавата плака, която се натрупва върху зъбите ви.

Мит №6: Старателното миене на зъбите преди час при стоматолог ще скрие лошата грижа за зъбите от последните шест месеца.

Колкото и старателно да измиете зъбите си и да ги почистите с конец преди посещението си при стоматолог , вашият зъболекар ще може да разбере от раз какви са обичайните ви навици, като например дали редовно миете зъбите си, пушите или пиете повече газирани напитки. Например, ако не миете зъбите си редовно, по зъбите ви се образува твърд зъбен камък, който не можете да премахнете само с четкане. Ако не използвате конец за зъби, венците ви ще изглеждат подути, червени и дори може да кървят по време на вашия преглед. Кървенето на венците и количеството зъбен камък са ясни признаци за лоша орална хигиена.

Избелване на зъби при стоматолог
Изображението е собственост на Caroline LM

Мит №7: Короните и пломбите предпазват от бъдещ кариес.

Зъбните коронки и пломби предпазват зъбите ви по един или друг начин, но определено няма да опазят зъбите ви от бъдещ кариес. Ако сте имали зъбно възстановяване, извършено върху зъб, той е също толкова податлив на кариес, колкото е бил преди възстановяването. Освен това, ако в същата област се развие друга кухина, бъдещото лечение ще бъде доста по-скъпо. Ето защо е важно редовно да миете и почиствате с конец старателно всичките си зъби, независимо дали са с корони и пломби или не.

Мит №8: Рентгеновите снимки на зъбите са опасни.

Рентгеновите снимки на зъбите са безопасни и имат много много ниска радиация; набор от рентгенови снимки на цялата уста е приблизително същото количество радиация, което бихте получили, летейки от Сиатъл, Вашингтон, до Медфорд, Орегон. Докато зъбните рентгенови лъчи ви излагат на известна радиация, ползите от извършването им надвишават рисковете. Денталните рентгенови лъчи могат да предупредят вашия зъболекар за всякакви промени в твърдите и меките ви тъкани и да помогнат при диагностицирането на състояния като заболяване на венците, кариес и дори тумори.

Рентгенова снимка на зъби
Изображението е собственост на Jonathan Borba

Мит №9: Трябва да избягвате зъболекар по време на бременност.

Хормоните, свързани с бременността, могат да увеличат риска от заболяване на венците. Около 50% от жените развиват гингивит (ранен стадий на заболяване на венците) в даден момент по време на бременността си, така че е важно бременните жени да бъдат особено бдителни за здравето на устната си кухина и да не пропускат рутинните си стоматологични прегледи и почиствания. Спешните и някои възстановителни стоматологични дейности са безопасни по време на бременност. Важно е да се спомене обаче, че козметичните процедури, като слагане на зъбни фасети и избелване на зъби, трябва да се отложат до раждането на бебето.

Мит №10: Трябва да посетите зъболекар само ако имате проблем.

Началните стадии на заболяванията на венците и кариес често остават незабелязани, докато не прогресират. Освен това, ако употребявате алкохол, пушите или се храните нездравословно, зъбите ви са по-уязвими към зъбни проблеми. По този начин провеждането на рутинни стоматологични прегледи на всеки 6 месеца е важно, за да се избегне дискомфорт и скъпо стоматологично лечение в бъдеще.

Мит №11: Млечните зъби не са постоянни, така че не е нужно да се грижите за тях.

Първичните зъби задържат място за постоянните зъби, растящи в челюстта. Ако първичен зъб падне твърде рано, други зъби в устната ви кухина ще се опитат да се преместят в това пространство и ще блокират постоянния зъб да израсте правилно. Това може да доведе до струпване на зъби, което от своя страна води до изместване на захапката. По този начин ранното установяване на зъбни навици може да помогне за правилното развитието на постоянните зъби.

Това бяха 11 от най-разпространените митове, свързани със зъбната хигиена. Ако статията Ви е харесала, препоръчваме да разгледате нашата Блог секция, в която ще откриете още полезни материали, свързни с избелване на зъби и поддържане на правилна орална хигиена.

Също така, може да ни последвате и в социалните медии:

Научете повече за GlowSmile тук