Изглежда толкова просто нещо – усмивката. Усмихваме се, когато изразяваме щастие, вълнение, задоволство. Правим го, когато срещаме нови хора, прекарваме време с приятели, колеги и любимите ни хора. Усмихваме се дори когато не искаме непременно да се усмихваме.

В днешната статия ще разгледаме Топ 5 причини да се усмихваш, започвайки с:

1. Усмивката освобождава хормони в тялото ви, които ви карат да се чувствате добре

Актът на усмивка, дори да е принудена или фалшива усмивка, освобождава хормони в тялото ви, които могат да доведат до подобряване на настроението. Всеки път, когато се усмихнете, тялото ви изпраща допамин (награди), ендорфини (естествено болкоуспокояващо) и серотонин (усилвател на настроението), преминаващи през тялото ви. Така че, независимо дали сте се усмихвали, защото сте се почувствали добре изначално, или просто сте се престрували, усмивката ще ви накара да се почувствате по-добре, дори ако не сте се чувствали така в началото!

2. Усмивката предизвиква мимика

Проучване, публикувано в Scandinavian Journal of Psychology, показва на своите субекти снимки на хора, изразяващи различни емоции – радост, гняв, страх и изненада. Когато на субектите e показана снимка на някой, който се усмихва, те са били инструктирани да се намръщят. Това се оказа малко трудно за участниците в проучването!

Изследователите открили, че субектите имитират поведението, което са виждали, когато са им показвали снимка на някой, който се усмихва – тоест те са се усмихвали! Участниците е трябвало да положат съзнателно усилие да се намръщят, когато са им били показани тези изображения.

Мъж и дете се усмихват

3. Усмивката предизвиква реакция на “награждаване”

Според друго проучване, публикувано в The Journal of Neuropsychology, усмивката предизвиква реакция в частта от мозъка на човек, която е отговорна за чувството за награда. Тоест, всеки път, когато се усмихнете на някого, вие всъщност го възнаграждавате, дори и да е подсъзнателно!

4. Усмивката ви кара да изглеждате по-млади

Този факт е сведения на отделът по психология на UMKC. Той е провел проучване, в което участниците са били помолени да оценят възрастта на различни субекти. Проучването е довело до изненадващи резултати. Независамо от възрастта на субектите на снимките, тези, които са били усмихнати, са били оцени като “по-млади”. докато тези, които са били намръщени – като “по-възрастни”.

5. Усмихнати сте по-привлекателни

Усмивката ви прави по-привлекателни – или поне това е резултатът от проучване, проведено от изследователи от университета в Абърдийн през 2011 г. Те са помолили участниците да оценят привлекателността на субектите и са стигнали до заключение, че тези субекти, които се усмихват и осъществяват зрителен контакт, са оценени като по-привлекателни в сравнение с всички останали.

Мъж и жена, които се усмихват един на друг

И какъв е изводът?

Усмивката е нормален жест, но по-скоро жест, за който не мислим толкова често. Ако се замислите, усмивката е като малък кръг на щастието.

Усмивката освобождава всички положителни хормони в тялото ни. Както стана ясно, една усмивка може да накара всички около нас да се чувстват по-добре.

Надяваме се, че сте харесали тези малки забавни факти за усмивката. Наистина се надяваме и да сте се усмихнали поне малко, докато четете това!

Ако пък искате да върнете естествения блясък на вашата прекрасна усмивка – доверете се на Glow Smile! Glow Smile е изцяло натурален продукт за избелване на зъби от кокосов въглен, който ще върне искрящата белота на вашата усмивка!

Ако смятате, че тази статия ви е била полезна, може да посетите нашата Блог секция, както и да ни последвате в социалните мрежи:

Научете повече за GlowSmile тук.