Как влияе пудрата от кокосов въглен в дългосрочен план?

Пудрата от кокосов въглен е вид активен въглен, който се прави от кокосови черупки. Той стана популярен през последните години, заради потенциалните си ползи за здравето, включително способността му да избелва зъбите и да подобрява цялостното здраве на устната кухина. В тази статия ще проучим ефектите на пудрата от кокосов въглен върху здравето на зъбите в дългосрочен план.

Как работи кокосовият въглен?

Един от основните начини, по които кокосовият въглен на прах може да е от полза за здравето на зъбите, е чрез способността му да абсорбира вредни бактерии и токсини в устата. Когато бактериите и токсините се натрупат в устата, те могат да причинят плака, лош дъх и дори заболяване на венците. Като абсорбира тези вредни вещества, кокосовият въглен на прах може да помогне за намаляване на риска от тези зъбни проблеми.

Научни проучвания

Проучване, публикувано в Journal of the International Society of Preventive and Community Dentistry, установява, че използването на паста за зъби с активен въглен в продължение на четири седмици води до значително намаляване на натрупването на плака и намаляване на броя на бактериите в устата. Проучването установява също, че участниците, които са използвали паста за зъби с въглен, са подобрили здравето на венците в сравнение с тези, които са използвали обикновена паста за зъби.

В допълнение към способността си да абсорбира вредни вещества, смята се, че кокосовият въглен също има реминерализиращ ефект върху зъбите. Реминерализацията е процесът, при който минералите се отлагат обратно в зъбния емайл, като по този начин го укрепват и го правят по-устойчив на кариес. Кокосовият въглен на прах съдържа минерали като калций и калий, които могат да помогнат за насърчаване на реминерализацията и укрепване на зъбите с течение на времето.

Друго проучване, публикувано в Journal of Applied Oral Science, стига до заключението, че паста за зъби, съдържаща калциев карбонат и пудра от кокосов въглен насърчава реминерализацията на емайла. Проучването установява също, че пастата за зъби е ефективна за намаляване на чувствителността на зъбите, което може да бъде често срещан зъбен проблем.

Въпреки че тези проучвания предоставят обещаващи доказателства за потенциалните ползи от кокосовия въглен на прах за здравето на зъбите, важно е да се отбележи, че са необходими повече изследвания, за да се оценят неговите дългосрочни ефекти. Също така е важно да използвате кокосов въглен на прах безопасно и отговорно, тъй като той може да бъде абразивен и потенциално увреждащ зъбния емайл, ако бъде използван твърде агресивно.

Употреба на пудра от кокосов въглен

Когато използвате пудра от кокосов въглен като средство за поддържане на орална хигиена е важно да я използвате умерено и съчетано с редовно четкане и почистване с конец. Също така е важно да изберете продукти, които са специално формулирани за дентална употреба и да следвате внимателно инструкциите. Такъв продукт е нашата пудра за избелване на зъби – Glow Smile.

В допълнение към използването на кокосов въглен на прах има и други стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате отлична устна хигиена. Поддържането на балансирана диета, която е богата на витамини и минерали, пиенето на много вода, избягването на сладки и кисели храни, както и на газирани напитки, могат да помогнат за поддържането на зъбите ви бели и венците ви здрави.

GlowSmile – пудра от кокосов въглен за избелване на зъби

Заключение

В заключение, пудрата от кокосов въглен може да има потенциални ползи за здравето на вашите зъби в дългосрочен план. Способността ѝ да абсорбира вредни бактерии и токсини, както и нейните реминерализиращи свойства, я правят обещаващо допълнение към рутинните процедури за орална хигиена. Необходими са обаче повече изследвания, за да се оценят качествено дългосрочните ефекти на кокосовия въглен, както и подобни пудри трябва да се използват безопасно и съчетано заедно с редовно миене на зъбите с паста.

Ако смятате, че нашите материали за полезни, може да ни последвате в социалните мрежи за още:

Научете повече за GlowSmile тук

Причини за обезцветяване на зъбите и как да го предотвратим и лекуваме

Зъбите могат да се оцветят или обезцветят по много различни причини, включително начина ви на живот, лоша зъбна хигиена и орално заболяване. Тази статия се фокусира върху често срещаните причини за обезцветяване на зъбите, както и възможностите за превенция и лечение.

Защо зъбите се обезцветяват

Вашите зъби могат да променят своя бял цвят поради една или много от следните причини:

1. Пушене или дъвчене на тютюн

Тютюнът не само увеличава шансовете ви за заболяване на венците, но също така може да причини пожълтяване на зъбите.

пушенето вреди на зъбите

Изображението е собственост на Andres Siimon

2. Вашата диета

Ярки и тъмно оцветени храни като вино, кафе, чай, както и определени плодове и зеленчуци (напр. цвекло, домати, боровинки, малини) могат да оцветят зъбите.

3. Лоша устна хигиена

Липсата на ежедневно миене на зъбите с четка и почистване с конец или недостатъчно старателното миене е сред основните фактори за обезцветяването на зъбите.

4. Заболяване

Някои заболявания могат да повлияят на цвета на вашите зъби, като чернодробно заболяване, дефицит на калций, хранителни разстройства и целиакия.

5. Прием на редица лекарства

Някои лекарства, като антибиотици, антихистамини, лекарства за високо кръвно налягане и антипсихотични лекарства, причиняват обезцветяване на зъбите.

лекарствата могат да обезцветят вашите бели зъби

Изображението е собственост на Christine Sandu

6. Стареене

С напредване на възрастта зъбният емайл става по-тънък, разкривайки дентина отдолу, който също пожълтява с възрастта.

Други причини за обезцветяване на зъбите могат също да включват генетика, травма, флуороза (твърде много флуорид) и предишна стоматологична намеса.

Предотвратяване на обезцветяване на зъбите


Промяната на навиците ви на живот, като отказване от пушенето и пиене на кафе, е най-добрият начин да предотвратите обезцветяването на зъбите. Можете също така да го предотвратите чрез:

  • Често пиене на вода, особено след хранене. Това помага да се изместят заседналите частици храна, които причиняват обезцветяване.
  • Използване на сламка за пиене на ярки или тъмни напитки, за да сведете до минимум контакта със зъбите.
  • Следване на здравословна диета от зелени листни зеленчуци, ядки, сирена, кисели млека и храни, богати на фибри, тъй като те могат да укрепят емайла и да предотвратят обезцветяванена зъбите.
  • Изградете си отлична рутинна хигиена на зъбите (т.е. четкане два пъти на ден за две минути наведнъж и почистване с конец веднъж на ден).
  • Професионално почистване на зъбите поне веднъж годишно.

Лечение

Има няколко възможности за лечение на обезцветяване на зъбите. Те включват:

  • Следване добра рутинна хигиена на зъбите под формата на редовно миене на зъбите и почистване с конец
  • Миене на зъбите със сода за хляб няколко пъти седмично
  • Използване на пудра за избелване на зъби
  • Професионално избелване при стоматолог

Някои обезцветявания на зъбите са необратими, в такъв случай вашият зъболекар може да прикрие обезцветяването с фасети, коронки и бели композитни пломби.

Ако намирате нашите материали за полезни, може да ни последвате в социалните мрежи за още:


Научете повече за GlowSmile тук

7-те най-често срещани причини за лош дъх

Според различни проучвания, приблизително 20% от българите страдат от лош дъх, известен още като халитоза. Истината е, че всеки един от нас страда от лош дъх в някакъв момент от живота си. Лошият дъх обикновено произхожда от устата и може да бъде причинен от различни причини, включително храната, която ядете, навиците ви на живот или определени здравословни заболявания. В тази статия ще разгледаме някои потенциални причини за лош дъх, така че ако сте си задавали въпросите “защо имам лош дъх?” или “какви са причините за лош дъх?”, то значи сте на правилното място! Да започваме.

1. Някои храни и напитки

Както вече споменахме, диетата ви е един от ключовите фактори за лош дъх. Докато има различни храни, които натурално избелват зъбите ви, други като млечни продукти, лук, чесън и различни продукти могат да причинят лош дъх. В допълнение, пиенето на алкохол и кафе изсушава устата ви, което насърчава развитието на бактериите, причинявайки лош дъх.

Лошата диета причинява лош дъх

Изображението е собственост на Bethany Newman

2. Лоша орална хигиена

Ако не миете зъбите си с четка и конец всеки ден, различни частици храна остават по зъбите ви и причиняват лош дъх. Освен това, ако носите зъбни протези, храната може да заседне под самите протезите, създавайки неприятна миризма. Бактериите, причиняващи тази миризма, също могат да се събират върху езика, който много хора не включват като част от рутинната си орална здравна практика.

3. Сухота в устата

Наличието на слюнка помага да се изместят бактериите в устата, които причиняват неприятна миризма. Когато имате сухота в устата, бактериите, причиняващи миризма, не се отмиват от слюнката, което води до лош дъх. Ето защо повечето хора страдат от така наречения “сутрешен дъх”. Това се дължи на факта, че производството на слюнка намалява, когато спите, което води до сухота в устата и натурално до лош дъх.

4. Тютюнопушене

Пушенето на цигари също води до изсушавана на устата ви, което както разбрахме вече е пряко свързано с лошия дъх. Нека не забравяме и миризмата на пепелник, която остава в устната ни кухина след тютюнопушенето. Освен това, пушачите са по-податливи към заболявания на венците, които са друга причина за лош дъх.

Тютюнопушенето води до лош дъх

Изображението е собственост на Riccardo Fissore

5. Кариеси

Ако страдате от активни кариеси, след всяко хранене плака (частици храна и различни бактерии) се натрупва в кухината на кариеса. Тъй като само с четкане на зъбите тази храна трудно се чисти, плаката се утаява в кухината на кариеса ви, причинявайки лош дъх.

6. Заболявания на венците

Заболяването на венците (пародонтит) се причинява от натрупването на плака върху зъбите. В случай, че не миете правилно и редовно зъбите си с четка и конец, бактериите по зъбите ви започват да образуват токсини. Това може да раздразни венците, да причини образуването на “джобове” между зъбите и венците ви, които естествено задържат погълнатата храната, и причиняват лош дъх.

7. В следствие от стоматологична намеса

Кървене или сухи гнезда след извършване на екстракция на зъб (като например отстраняване на мъдрец) може да причини лош дъх, докато раната не заздравее напълно. Инфекция от зъбен имплант също може да причини лош дъх, поради което наличието на отлична устна хигиена е от решаващо значение за предотвратяване на неприятни усложнения.

Ваденето на зъб също може да причина лош дъх

Изображението е собственост на JOSEPH SHOHMELIAN

Други

Има потенциални причини извън устата, които могат да причинят лошия дъх. Те могат да бъдат различни киселини, стомашно-чревни заболявания, неконтролиран диабет, бъбречни заболявания, астма, кистозна фиброза, цироза на черния дроб, тонзилит, инфекция на синусите и други сериозни заболявания. В допълнение, някои лекарства могат да допринесат за сухота в устата или да отделят химикали, които причиняват лош дъх.

Използването на вода за уста, дъвки и мента само ще замаскира проблема. В повечето случаи спазването на правилна орална хигиена ще подобри лошия дъх. Ако грижите у дома не решат проблема, свържете се с вашия зъболекар и си насрочете час за преглед преди да е станало твърде късно.

Това бяха 7 от най-често срещаните фактори, които причиняват лош дъх. Ако сте намерили статията за информативна и полезна, може да разгледате останалите ни статии в нашата Блог секция, която обхваща всички теми, свързани с правилна орална хигиена и избелване на зъби.

Научете повече за GlowSmile тук