С правилните дентални продукти и ежедневни навици много проблеми със зъбите и устната кухина могат да бъдат предотвратени. В тази кратка статия ще разгледаме някои от най-добрите практики, които ако следвате ще имате безупречно здрави венци и зъби.

№1 – Създайте си здравословна рутина

Най-добрият начин да предотвратите много проблеми със зъбите е като следвате правилна рутина за орално здраве. Храната, която ядете, остава върху зъбите и насърчава развитието на различни бактерии в устата ви. Без четкане и почистване с конец бактериите ще растат и ще разядат зъбите ви. Американската дентална асоциация препоръчва миене на зъбите два пъти дневно, поне по две минути, и ежедневно почистване с конец. Не забравяйте да изчеткате и езика си, който може да съдържа бактерии, причиняващи лош дъх. Освен това посещавайте зъболекаря си два пъти годишно, за да откриете евентуални проблеми навреме.

Създаване на рутина за миене на зъбите
Изображението е собственост на Martin Slavoljubovski

№2 – Използвайте правилните стоматологични инструменти

Препоръчително е, четката за зъби, която използвате, да е с мек косъм. Използването на четка с твърд косъм може да премахне повече плака, но също така и да износи емайла ви и да доведе до отдръпване на венците ви, ако приложите прекомерна сила. Четките за зъби с мек косъм са по-щадящи към вашите зъби и венци, особено ако имате меки венци или вид ерозия на емайла. Не забравяйте да сменяте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца или когато влакната показват признаци на износване. Освен това използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид, за да предотвратите кариес и да възстановите здравината на зъбите в ранните стадии на кариес.

№3 – Пийте повече вода

Питейната вода (особено с флуорид) е неразделна част от идеалната устна хигиена. Пиенето на флуорирана вода (позната още като чешмяна) може да помогне за предотвратяване на кариеси и да направи зъбите по-устойчиви на деминерализация. Пиенето на вода през целия ден също поддържа устата ви овлажнена, отмива останалите частици храна в устата ви, с които се хранят бактериите, причиняващи кариес, и разрежда вредните киселини, произведени от бактериите в устата ви. Институтът по обща медицина препоръчва да се пият 15 чаши (3,7 литра) вода на ден за мъже и около 11 чаши (2,7 литра) вода на ден за жени.

Пийте повече вода за отлична устна хигиена
 Изображението е собственост на engin akyurt 

№4 – Хранете се здравословно, чрез балансирана диета

Балансираната, богата на хранителни вещества диета е неразделна част от вашата устна хигиена. Хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци, протеини (напр. яйца и риба), както и храна, богата на калций (напр. сирене и кисело мляко) и пълнозърнести храни ще подпомогне здравината на вашите зъби и венци и разбира се – цялостното ви здраве. Препоръчително е да избягвате честите леки закуски между храненията, които могат да насърчат растежа на бактериите. Въпреки това, ако обичате да си похапвате, опитайте се да се откажете от сладки и нишестени храни (напр. картофен чипс и шоколад) и изберете по-хранителни варианти, като сурови плодове, зеленчуци и обикновено кисело мляко.

№5 – Не пушете.

Тютюнопушенето не само засяга сърцето и белите дробове, но също така уврежда здравето на вашата устна кухина. Пушенето излага зъбите ви на над 7000 различни химикала, отслабва имунната ви система и ви излага на по-голям риск от заболяване на венците и рак на устната кухина. Пушенето също може да доведе до обезцветяване на зъбите, лош дъх, загуба на вкус, кариеси, загуба на зъби и рак на езика. Въпреки че вашият зъболекар може да работи с вас, за да смекчите ефектите от тютюнопушенето, отказването от цигарите винаги е най-доброто решение, не само за отлична устна хигиена, но и за оптимално здраве.

Тютюнопушенето вреди на вашата устна хигиена
Изображението е собственост на Myriam’s Photos

Това бяха нашите 5 съвета за поддържане на отлична устна хигиена. Ако смятате, че статията ни Ви е била полезна, препоръчваме да прегледате останалите материали в нашата Блог секция. В нея ще откриете още информация, свързана с избелване на зъби, поддържане на безупречна орална хигиена и много други!

Също така, може да ни последвате и в социалните медии:

Научете повече за GlowSmile тук