към всички статии

Знаете ли, че миенето на зъбите премахва само около 60% от плаката по зъбите ви? Плаката генерира киселина, която може да причини кариес, да раздразни венците и да доведе до заболяване на венците или кариес. Ето защо силно се препоръчва ежедневно почистване с конец за зъби за премахване на плаката и остатъците от храна от местата, където четката ви за зъби не може лесно да достигне, като например между зъбите и под линията на венците.

Освен това плаката, която не е почистена, в крайна сметка може да се втвърди в зъбен камък, който може да се събере по линията на венците ви и да доведе до гингивит и заболяване на венците.

Три важни неща, които трябва да запомните, когато използвате конец за зъби:

 1. Използвайте около 40 см конец за зъби.
 2. Внимателно следвайте извивката на зъба си, като движите конеца назад и напред отстрани на зъба. Не забравяйте да преминете и между линията на венците.
 3. Не забравяйте да почистите с конец задните зъби.

Разбира се, ако за първи път ще използвате конец за зъби, най-вероятно ще възникнат още въпроси в главата ви. Не се притеснявайте, подготвили сме отговори на най-често задаваните въпроси, така че продължете да четете!

Кога трябва да използвам конец за зъби?

Американската дентална асоциация (ADA) споделя, че най-доброто време за почистване с конец е времето, което удобно се вписва в графика ви.

Докато някои хора обичат да включват почистването с конец като част от сутрешния си ритуал и да започнат деня с чиста уста, други предпочитат почистването с конец преди лягане, за да си лягат с чиста уста. Трети споделят, че предпочитат да почистват зъбите си си с конец след всяко хранене.

Трябва ли първо да мия с четка или с конец?

Няма значение дали първо ще измиете зъбите си с четка или с конец, стига да вършите старателно почистване на всичките си зъби и да практикувате добри навици за орална хигиена всеки ден.

Проучване на Trusted Source от 2018 г. предполага, че е по-добре първо да използвате конец за зъби и след това да четкате. Проучването показва, че почистването с конец за зъби първо разхлабва бактериите и остатъците между зъбите, а миенето след това почиства тези частици.

Миенето на зъби с четка след използване на конец също повишава концентрацията на флуор в интерденталната плака, което може да намали риска от кариес чрез укрепване на зъбния емайл.

Въпреки това, ADA поддържа тезата, че или първо почистване с конец, или първо миене с четка е приемливо, в зависимост от това какво предпочитате.

Първо конец за зъби или четка за зъби трябва да използвам?

Мога ли да “прекаля” с употребата на конец за зъби?

Не, не можете да прекалите с употрабата на конец за зъби, освен ако не го използвате неправилно. Ако прилагате твърде силен натиск, когато използвате конец за зъби, или ако почиствате с конец твърде енергично, може да повредите зъбите и венците си.

Може да се наложи да използвате конец за зъби повече от веднъж на ден, особено след хранене, за да почистите храната или остатъците, заседнали между зъбите ви, така че не се притеснявайте.

Има ли алтернативи на почистването с конец?

Конецът за зъби се използва за междузъбно почистване. Помага за отстраняването на интерпроксималната зъбна плака (плаката, която се събира между зъбите). Освен това помага за премахване на остатъци, като частици храна.

Алтернативи за междузъбно почистване включват:

 • зъболекарска лента;
 • предварително навити конци;
 • водни конци;
 • задвижвани въздушни конци;
 • дървени или пластмасови кирки;
 • малки четки за почистване на зъби (прокси четки);

Мога ли да използвам конец за зъби, ако имам брекети?

Ако имате брекети, ADA препоръчват следните практики:

 • намаляване на нишестените и сладки храни и напитки, които допринасят за образуването на плака;
 • четкане след всяко хранене, за да почистите частиците храна от брекетите си;
 • изплакване обилно, за да почистите частиците храна, оставени от четката;
 • редовно и старателно почистване с конец за поддържане на отлично орално здраве;

Разбира се, може да използвате конец за зъби, ако носите брекети – просто трябва да сте внимателни. Не движете конеца твърде бързо и силно и всичко ще бъде наред.

Надяваме се, че сте си отговорили на всички въпроси, свързани с употребата на конец за зъби. Ако смятате, че статията ни Ви е била полезна, препоръчваме да прегледате останалите материали в нашата Блог секция. В нея ще откриете още информация, свързана с избелване на зъби, поддържане на безупречна орална хигиена и много други!

Научете повече за GlowSmile тук