7-те най-често срещани причини за лош дъх

Според различни проучвания, приблизтелно 20% от българите страдат от лош дъх, известен още като халитоза. Истината е, че всеки един от нас страда от лош дъх в някакъв момент от живота си. Лошият дъх обикновено произхожда от устата и може да бъде причинен от различни причини, включително храната, която ядете, навиците ви на живот или определени здравословни заболявания. В тази статия ще разгледаме някои потенциални причини за лош дъх, така че ако сте си задавали въпросите „защо имам лош дъх?“ или „какви са причините за лош дъх?“, то значи сте на правилното място! Да започваме.

1. Някои храни и напитки

Както вече споменахме, диетата ви е един от ключовите фактори за лош дъх. Докато някои има храни, които натурално избелват зъбите ви, други храни като млечни продукти, лук, чесън и различни продукти могат да причинят лош дъх. В допълнение, пиенето на алкохол и кафе изсушава устата ви, което насърчава развитието на бактериите, причинявайки лош дъх.

Лошата диета причинява лош дъх
Изображението е собственост на Bethany Newman

2. Лоша орална хигиена

Ако не миете зъбите си с четка и конец всеки ден, различни частици храна остават по зъбите ви и причиняват лош дъх. Освен това, ако носите зъбни протези, храната може да заседне под самите протезите, създавайки неприятна миризма. Бактериите, причиняващи тази миризма, също могат да се събират върху езика, който много хора не включват като част от рутинната си орална здравна практика.

3. Сухота в устата

Наличието на слюнка помага да се изместят бактериите в устата, които причиняват неприятна миризма. Когато имате сухота в устата, бактериите, причиняващи миризма, не се отмиват от слюнката, което води до лош дъх. Ето защо повечето хора страдат от така наречения „сутрешен дъх“. Това се дължи на факта, че производството на слюнка намалява, когато спите, което води до сухота в устата и натурално до лош дъх.

4. Тютюнопушене

Пушенето на цигари също води до изсушавана на устата ви, което както разбрахме вече е пряко свързано с лошия дъх. Нека не забравяме и миризмата на пепелник, която устава в устната ни кухина след тютюнопушенето. Освен това, пушачите са по-податливи към заболявания на венците, които са друга причина за лош дъх.

Тютюнопушенето води до лош дъх
Изображението е собственост на Riccardo Fissore

5. Кариеси

Ако страдате от активни кариеси, след всяко хранене плака (частици храна и различни бактерии) се натрупва в кухината на кариеса. Туй като само с четкане на зъбите тази храна трудно се чисти, плаката се утаява в кухината на кариеса ви, причинявайки лош дъх.

6. Заболявания на венците

Заболяването на венците (пародонтит) се причинява от натрупването на плака върху зъбите. В случай, че не миете правилно и редовно зъбите си с четка и конец, бактериите по зъбите ви започват да образуват токсини. Това може да раздразни венците, да причини образуването на „джобове“ между зъбите и венците ви, които естествено задържат погълнатата храната, и причиняват лош дъх.

7. В следствие от стоматологична намеса

Кървене или сухи гнезда след извършване на екстракция на зъб (като например отстраняване на мъдрец) може да причини лош дъх, докато раната не заздравее напълно. Инфекция от зъбен имплант също може да причини лош дъх, поради което наличието на отлична устна хигиена е от решаващо значение за предотвратяване на неприятни усложнения.

Ваденето на зъб също може да причина лош дъх
Изображението е собственост на JOSEPH SHOHMELIAN

Други

Има потенциални причини извън устата, които могат да причинят лошия дъх. Те могат да бъдат различни киселини, стомашно-чревни заболявания, неконтролиран диабет, бъбречни заболявания, астма, кистозна фиброза, цироза на черния дроб, тонзилит, инфекция на синусите и други сериозни заболявания. В допълнение, някои лекарства могат да допринесат за сухота в устата или да отделят химикали, които причиняват лош дъх.

Използването на вода за уста, дъвки и мента само ще замаскира проблема. В повечето случаи спазването на правилна орлана хигиена ще подобри лошия дъх. Ако грижите у дома не решат проблема, свържете се с вашия зъболекар и си насрочете час за преглед преди да е станало твърде късно.

Това бяха 7 от най-често срещаните фактори, които причиняват лош дъх. Ако сте намерили статията за информативна и полезна, може да разгледате останалите ни статии в нашата Блог секция, която обхваща всички теми, свързани с правилна орална хигиена и избелване на зъби.

Също така, може да ни последвате и в социалните медии:

5 най-добри практики за отлична устна хигиена

С правилните дентални продукти и ежедневни навици много проблеми със зъбите и устната кухина могат да бъдат предотвратени. В тази кратка статия ще разгледаме някои от най-добрите практики, които ако следвате ще имате безупречно здрави венци и зъби.

№1 – Създайте си здравословна рутина

Най-добрият начин да предотвратите много проблеми със зъбите е като следвате правилна рутина за орално здраве. Храната, която ядете, остава върху зъбите и насърчава развитието на различни бактерии в устата ви. Без четкане и почистване с конец бактериите ще растат и ще разядат зъбите ви. Американската дентална асоциация препоръчва миене на зъбите два пъти дневно, поне по две минути, и ежедневно почистване с конец. Не забравяйте да изчеткате и езика си, който може да съдържа бактерии, причиняващи лош дъх. Освен това посещавайте зъболекаря си два пъти годишно, за да откриете евентуални проблеми навреме.

Създаване на рутина за миене на зъбите
Изображението е собственост на Martin Slavoljubovski

№2 – Използвайте правилните стоматологични инструменти

Препоръчително е, четката за зъби, която използвате, да е с мек косъм. Използването на четка с твърд косъм може да премахне повече плака, но също така и да износи емайла ви и да доведе до отдръпване на венците ви, ако приложите прекомерна сила. Четките за зъби с мек косъм са по-щадящи към вашите зъби и венци, особено ако имате меки венци или вид ерозия на емайла. Не забравяйте да сменяте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца или когато влакната показват признаци на износване. Освен това използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид, за да предотвратите кариес и да възстановите здравината на зъбите в ранните стадии на кариес.

№3 – Пийте повече вода

Питейната вода (особено с флуорид) е неразделна част от идеалната устна хигиена. Пиенето на флуорирана вода (позната още като чешмяна) може да помогне за предотвратяване на кариеси и да направи зъбите по-устойчиви на деминерализация. Пиенето на вода през целия ден също поддържа устата ви овлажнена, отмива останалите частици храна в устата ви, с които се хранят бактериите, причиняващи кариес, и разрежда вредните киселини, произведени от бактериите в устата ви. Институтът по обща медицина препоръчва да се пият 15 чаши (3,7 литра) вода на ден за мъже и около 11 чаши (2,7 литра) вода на ден за жени.

Пийте повече вода за отлична устна хигиена
 Изображението е собственост на engin akyurt 

№4 – Хранете се здравословно, чрез балансирана диета

Балансираната, богата на хранителни вещества диета е неразделна част от вашата устна хигиена. Хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци, протеини (напр. яйца и риба), както и храна, богата на калций (напр. сирене и кисело мляко) и пълнозърнести храни ще подпомогне здравината на вашите зъби и венци и разбира се – цялостното ви здраве. Препоръчително е да избягвате честите леки закуски между храненията, които могат да насърчат растежа на бактериите. Въпреки това, ако обичате да си похапвате, опитайте се да се откажете от сладки и нишестени храни (напр. картофен чипс и шоколад) и изберете по-хранителни варианти, като сурови плодове, зеленчуци и обикновено кисело мляко.

№5 – Не пушете.

Тютюнопушенето не само засяга сърцето и белите дробове, но също така уврежда здравето на вашата устна кухина. Пушенето излага зъбите ви на над 7000 различни химикала, отслабва имунната ви система и ви излага на по-голям риск от заболяване на венците и рак на устната кухина. Пушенето също може да доведе до обезцветяване на зъбите, лош дъх, загуба на вкус, кариеси, загуба на зъби и рак на езика. Въпреки че вашият зъболекар може да работи с вас, за да смекчите ефектите от тютюнопушенето, отказването от цигарите винаги е най-доброто решение, не само за отлична устна хигиена, но и за оптимално здраве.

Тютюнопушенето вреди на вашата устна хигиена
Изображението е собственост на Myriam’s Photos

Това бяха нашите 5 съвета за поддържане на отлична устна хигиена. Ако смятате, че статията ни Ви е била полезна, препоръчваме да прегледате останалите материали в нашата Блог секция. В нея ще откриете още информация, свързана с избелване на зъби, поддържане на безупречна орална хигиена и много други!

Също така, може да ни последвате и в социалните медии:

7 храни и напитки, които натурално избелват зъбите и подобряват оралната хигиена

Най-добрият начин, за да се сдобиете с по-бели зъби е перфектанта орална хигиена, периодично почистване на зъбите при специалист и практикуване на различни методи за избелване на зъби, било то и в домашни условия. Но знаехте ли, че определени видове храни също могат да подпомогнат процеса по избелване на зъби? Точно така!

В тази статия ще разгледаме списък със седемте храни и напитки, които е желателно да включите към вашата диета, за една по-красива усмивка!

№1: Ягоди

Ягодите имат висока концентрация на ябълчена киселина, която често се среща в някои видове пасти за зъби. Ябълчената киселина действа като естествено стягащо средство, което помага за премахване на обезцветяването по повърхността на зъбите.

Важно е да се отбележи, че лимонената киселина също се съдържа в ягодите и отслабва емайла. Затова е препоръчително да изчакате поне 30 минути след консумация на ягоди и други кисели храни, преди да измиете зъбите си.

Ягодите помагат за естественото избелване на зъбите
Изображението е собственост на Kelly Sikkema

№2: Ябълки, целина и моркови

Хрупкавите плодове и зеленчуци, като ябълките, целината и морковите, могат да премахнат плаката и бактериите, да стимулират производството на слюнка и да осигурят добри източници на витамини и минерали, които укрепват зъбите ви в дългосрочен план.

Ябълките помагат за естественото избелване на зъбите
Изображението е собственост на S O C I A L . C U T

№3: Листни зеленчуци

Листните зеленчуци от рода на спанак, маруля и зеле, съдържат фолиева киселина (известна още като витамин B9), която е необходима за растежа и възстановяването на клетките и доказано спомага за намаляване на възпалението на венците, като освен това прави зъбите ви по-устойчиви на плака и бактерии.

№4: Сирене

В случай, че емайлът ви ерозира поради прекалена консумация на кисела и/или сладка храна, сухота в устата и други фактори, дентинът отдолу може да се оголи, което ще накара зъбите ви да изглеждат по-жълти. Сиренето съдържа калций, който укрепва зъбния емайл и костите. То съдържа и казеин, вид протеин, който играе важна роля за възстановяването на зъбния емайл. Освен това дъвченето на сирене и кашквал увеличава производството на слюнка, което помага за изместването на бактериите в устата, поддържайки я чиста. Избирайте отлежали, меко узрели и сини сирена и избягвайте обработените сирена като например Американското сирене и начо сиренето.

Сиренето и кашкавалът са чудесен продукт за поддържане на зъбна хигиена
Изображението е собственост на  Andra C Taylor Jr

№5: Дъвка без захар

Дъвченето на дъвка без захар между храненията стимулира производството на слюнка и помага за неутрализирането и изплакването на киселините, които се образуват в устата ви, когато храната се разгражда. Това помага за защитата на вашите зъби, насърчава добрата орална хигиена и поддържа зъбите ви чисти.

№6: Вода

Слюнката, която се състои от около 99% вода, е неразделна част от здравето на вашите зъби. Водата измества сладките напитки, които увреждат зъбния емайл и причиняват кариес. Освен това водата е съставена от протеини и минерали (напр. флуорид), които предпазват зъбния емайл и предотвратяват кариесите и заболяванията на венците. Винаги отпивайте малко вода, след като ядете или пиете богати на пигмент храни или течности, за да поддържате по-ярка и бяла усмивка.

Пиенето на вода ще се отрази отлично на вашата орална хигиена
Изображението е собственост на  engin akyurt 

№7: Сода за хляб

Ако някога ви свърши пастата за зъби, добра алтернатива е содата за хляб, позната още като сода бикарбонат. Благодарение на своята алкалност и лека абразивност, содата за хляб помага за премахване на плаката от повърхността на зъбите и премахва обезцветяването им. Смесете сода за хляб и вода, за да създадете домашна паста за избелване на зъби. Нанесете я върху четката си за зъби, както бихте направили с нормална паста за зъби, и търкайте зъбите си старателно за две минути.

В тази статия разгледахме 7 различни храни и напитки, които оказват положителен успех върху вашата усмивка. Ако сте харесали тази статия, определено разгледайте нашата Блог секция, където ще откриете най-различни материали на тема орална хигиена.

Също така, може да ни последвате и в социалните медии:

11 дентални мита: Как да постигнем бели зъби?

Има много погрешни схващания относно грижите за оралното здраве и стоматологичните лечения. Тези погрешни схващания могат да ви попречат да получите полезно стоматологично лечение или да оползотворите правилно практиките за орална хигиена, които поддържат устата ви здрава а вашите зъби – бели. Ето защо е важно да разберете разликата между денталните митове и фактите, за да повишите качеството на вашето орално здраве и цялостното благосъстояние на тялото си.

В тази статия ще разгледаме 12 от най-разпространените мита за дентална хигиена. Ако държите на зъбите си, горещо Ви препоръчваме да прочетете статията до края!

Избелване на зъби в домашни условия

Мит №1: Загубата на зъби е генетична.

Противно на общоприетото схващане, че загубата на зъби е генетична, тя до голяма степен е предотвратима. Загубата на зъби най-често се причинява от кариеси, които могат да бъдат избегнати с правилната орална хигиена. С ежедневно правилно миене на зъби и почистване с конец, редовни посещения при зъболекар и превантивни грижи, можете да се наслаждавате на перфектно бели зъби за цял живот.

Мит №2: Вашето орално здраве няма общо с цялостното Ви здраве.

Бактериите от заболяване на венците, причинено най-често от лоша орална хигиена, могат да навлязат в кръвообращението и да доведат до сериозни последствия, като сърдечно-съдови заболявания, деменция, респираторни инфекции и усложнения при бременност. В допълнение, някои заболявания като диабет и ХИВ/СПИН могат да намалят устойчивостта на тялото ви към инфекции и да допринесат за проблеми с оралното здраве. Поради тази причина, грижата за вашата устна хигиена е инвестиция в цялостното ви здраве.

Мит №3: По-силното четкане означава по-чисти зъби.

Важно е да миете зъбите си старателно, но твърде силното четкане може да износи емайла и да причини обезцветяване и чувствителност. Освен това, твърде силното четкане може също да увреди венците ви и дори да причини кървене и отдръпване. Затова е най-добре да използвате четка за зъби с мек косъм, като препоръчваме да избягвате да прилагате прекалено силен натиск, когато миете зъбите си. Такъв вид четка е нашата Четка за зъби с бамбукова дръжка, която е изградена от умерено меки влакна.

Домашно избелване на зъби с кокосова пудра
Изображението е собственост на Diana Polekhina

Мит №4: Няма значение по кое време на деня миете зъбите си.

Американската дентална асоциация препоръчва миене на зъбите два пъти на ден в продължение на две минути. В допълнение към това правило е важно да вземете предвид и кога миете зъбите си. Нашите зъби са особено уязвими към агенти, причиняващи кариес и заболявания на венците, когато спим, тъй като производството на антибактериална слюнка се забавя. Именно поради тази причина, миенето на зъбите непосредствено преди лягане и непосредствено след събуждане е силно препоръчително.

Мит №5: Дъвченето на дъвка е също толкова полезно, колкото и миенето на зъбите.

Макар дъвките да носят своите предимства за орално здраве, те никога не могат да се използват като заместител на миенето на зъби. Дъвка без захар може да помогне за изместването на бактериите в устата, да увеличи производството на слюнка и да освежи дъха ви, но няма да премахне лепкавата плака, която се натрупва върху зъбите ви.

Мит №6: Старателното миене на зъбите преди час при стоматолог ще скрие лошата грижа за зъбите от последните шест месеца.

Колкото и старателно да измиете зъбите си и да ги почистите с конец преди посещението си при стоматолог , вашият зъболекар ще може да разбере от раз какви са обичайните ви навици, като например дали редовно миете зъбите си, пушите или пиете повече газирани напитки. Например, ако не миете зъбите си редовно, по зъбите ви се образува твърд зъбен камък, който не можете да премахнете само с четкане. Ако не използвате конец за зъби, венците ви ще изглеждат подути, червени и дори може да кървят по време на вашия преглед. Кървенето на венците и количеството зъбен камък са ясни признаци за лоша орална хигиена.

Избелване на зъби при стоматолог
Изображението е собственост на Caroline LM

Мит №7: Короните и пломбите предпазват от бъдещ кариес.

Зъбните коронки и пломби предпазват зъбите ви по един или друг начин, но определено няма да опазят зъбите ви от бъдещ кариес. Ако сте имали зъбно възстановяване, извършено върху зъб, той е също толкова податлив на кариес, колкото е бил преди възстановяването. Освен това, ако в същата област се развие друга кухина, бъдещото лечение ще бъде доста по-скъпо. Ето защо е важно редовно да миете и почиствате с конец старателно всичките си зъби, независимо дали са с корони и пломби или не.

Мит №8: Рентгеновите снимки на зъбите са опасни.

Рентгеновите снимки на зъбите са безопасни и имат много много ниска радиация; набор от рентгенови снимки на цялата уста е приблизително същото количество радиация, което бихте получили, летейки от Сиатъл, Вашингтон, до Медфорд, Орегон. Докато зъбните рентгенови лъчи ви излагат на известна радиация, ползите от извършването им надвишават рисковете. Денталните рентгенови лъчи могат да предупредят вашия зъболекар за всякакви промени в твърдите и меките ви тъкани и да помогнат при диагностицирането на състояния като заболяване на венците, кариес и дори тумори.

Рентгенова снимка на зъби
Изображението е собственост на Jonathan Borba

Мит №9: Трябва да избягвате зъболекар по време на бременност.

Хормоните, свързани с бременността, могат да увеличат риска от заболяване на венците. Около 50% от жените развиват гингивит (ранен стадий на заболяване на венците) в даден момент по време на бременността си, така че е важно бременните жени да бъдат особено бдителни за здравето на устната си кухина и да не пропускат рутинните си стоматологични прегледи и почиствания. Спешните и някои възстановителни стоматологични дейности са безопасни по време на бременност. Важно е да се спомене обаче, че козметичните процедури, като слагане на зъбни фасети и избелване на зъби, трябва да се отложат до раждането на бебето.

Мит №10: Трябва да посетите зъболекар само ако имате проблем.

Началните стадии на заболяванията на венците и кариес често остават незабелязани, докато не прогресират. Освен това, ако употребявате алкохол, пушите или се храните нездравословно, зъбите ви са по-уязвими към зъбни проблеми. По този начин провеждането на рутинни стоматологични прегледи на всеки 6 месеца е важно, за да се избегне дискомфорт и скъпо стоматологично лечение в бъдеще.

Мит №11: Млечните зъби не са постоянни, така че не е нужно да се грижите за тях.

Първичните зъби задържат място за постоянните зъби, растящи в челюстта. Ако първичен зъб падне твърде рано, други зъби в устната ви кухина ще се опитат да се преместят в това пространство и ще блокират постоянния зъб да израсте правилно. Това може да доведе до струпване на зъби, което от своя страна води до изместване на захапката. По този начин ранното установяване на зъбни навици може да помогне за правилното развитието на постоянните зъби.

Това бяха 11 от най-разпространените митове, свързани със зъбната хигиена. Ако статията Ви е харесала, препоръчваме да разгледате нашата Блог секция, в която ще откриете още полезни материали, свързни с избелване на зъби и поддържане на правилна орална хигиена.

Също така, може да ни последвате и в социалните медии: