Да накарате детето си да си мие зъбите може да бъде непосилно трудно задача. Тъй като зъбите или растат, или падат, устата на вашето дете е чувствителна и четкането може да е некомфортно за него. Много деца също така обичат да се бунтуват срещу родителите си, отказвайки да си мият зъбите. Нека не забравяме, че заболяването на венците и опасността от кариеси не са достатъчно силни стимули за децата, че да придобият навик да си мият зъбите.

Макар на пръв поглед да изглежда като трудна задача, тя не е невъзможна. Просто трябва да вложите малко креативност и голяма доза търпение. В тази статия ще ви покажем пет начина, чрез които можете да убедите вашето дете да си мие зъбите, превръщайки тази практика в навик за цял живот.

Начин № 1 – Започнете отрано

Миенето на зъби трябва да започне веднага щом поникне първото зъбче на вашето дете (обикновено около 6-месечна възраст). Млечните зъби пазят мястото на постоянните зъби, поради което е важно да създадете здравословни навици за орална хигиена отрано. Уверете се, че миете зъбите на детето си редовно, два пъти на ден по две минути, така че когато вашето дете порасне то ще възприема четкането на зъби за нещо напълно нормално, а не като досадно задължение.

Начин № 2 – Дайте пример за подражание

Малките деца непрекъснато наблюдават и имитират своите родители, така че е важно да бъдете добър пример за подражание през този критичен период на развитие. Мийте зъбите си до детето си, за да му покажете как се прави.

Дайте пример на децата си, за да ги научите да си мият зъбите
Покажете не детето ви как да си мие зъбите

Начин № 3 – Награждавайте положителното поведение

За да мотивирате детето си да си мие зъбите, така че това да се превърне в рутина за цял живот, използвайте малки награди за положително поведение. Например, можете да направете календар за награди и да добавяте стикер към календара всеки път, когато детето си мие зъбите, без да се налага вие да му казвате. След една седмица последователно четкане, възнаградете детето си с допълнителни 10 минути телевизия преди лягане или история за лягане. Наградите варират в зависимост от интересите на вашето дете.

Начин № 4 – Направете го забавно

Превърнете миенето на зъбите в забавно събитие, което вашето дете ще очаква с нетърпение. Например, можете да направите игра, в която вашето дете е супергерой и целта е да унищожи чудовищата от кухината, населяващи зъбите, преди да изтекат две минути. Можете също така да включите някои забавни мелодии и да го направите танцово парти, докато си миете зъбите заедно. Сменяйте методите, за да мотивирате детето си.

Начин № 5 – Оставете ги да изберат сами четка и паста за зъби

Четките за зъби се предлагат в различни цветове, а пастата за зъби в различни вкусове. Позволете на вашето дете само да си избере четка и паста за зъби, които харесва, с любимите си цветове, аромати и герои от телевизионни предавания или филми. Децата, които поемат водеща роля, са по-склонни да превърнат миенето в личен навик.

Не забравяйте да бъдете търпеливи с детето си и да го насърчавате да си мие зъбите, вместо да го наказвате, ако не го прави. Възприемайки някои от тези стратегии, вашето дете ще започне самостоятелно да мие зъбите си за нула време!

С тези думи слагаме край на нашите 5 съвета, които ще помогнат да накарате вашето дете да си мие зъбите. Ще се радваме да споделите с нас в коментарите, ако тази статия ви е била полезна.

Също така, може да ни последвате и в социалните медии:

Научете повече за GlowSmile тук