към всички статии

Социалните медии са страхотно място за свързване с приятели и семейство, научаване на нови неща и откриване на “лайф хакове”, които да улеснят живота ни. Някои тенденции в социалните медии обаче могат да бъдат опасни за оралното ви здраве. В тази статия ще разгледаме три от най-често срещаните тенденции в социалните медии, които със сигурност не бихме ви препоръчали!

1. Изпиляване на зъби с пила за нокти

Една от най-разпространените тенденции в TikTok е изпиляването на зъби с пила за нокти, за да се отървете от възприеманите дефекти по зъбите без професионална помощ. Това, което прави тази тенденция особено опасна, е фактът, че тя уврежда емайла – защитния външен слой на зъбите. За разлика от други части на тялото, емайлът няма способността да расте отново или да се възстановява. Следователно пиленето на зъбите ви може да доведе до дълготрайни увреждания и проблеми.

Една от най-непосредствените последици от изпиляването на зъби с пила за нокти е чувствителността на зъбите. Освен това отслабеният емайл може да доведе до повишен риск от кариес и дори загуба на зъби.

Важно е да запомните, че оралното здраве е ключово за цялостната благоприятност на вашето тяло. Както може би знаете, хубавата усмивка е ключова дори и за вашата кариера. Ако имате притеснения относно цвета на вашите зъби, съветваме да се доверите на GlowSmile – естествена пудра за избелване на зъби от кокосов въглен. Повече за самия продукт може да научите на нашия сайт, а ако имате допълнителни въпроси, съветваме ви да се свържете с нас!

Негативни последици от изпиляването на зъби с пила за нокти

2. Избелване на зъби в домашни условия

Въпреки че е разбираемо, че много хора желаят по-ярка и по-бяла усмивка, важно е да бъдете внимателни, когато става въпрос за методи за избелване на зъбите, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Ягодите, например, са рекламирани като естествен начин за избелване на усмивката ви. За съжаление, ябълчената киселина, съдържаща се в ягодите, също може да разяде емайла. Това не означава, че трябва да избягвате ягодите на всяка цена – просто бихме ви посъветвали да не ги използвате като домашно избелващо лечение.

Содата за хляб и лимоновият сок, използвани като домашно приготвена паста за избелване на зъби, са друга вредна тенденция за домашно избелване на зъбите. Въпреки че содата за хляб има леки абразивни свойства, които могат да помогнат за премахване на повърхностни петна, прекомерната употреба или търкане може да ерозира емайла и да доведе до чувствителност на зъбите. Лимоновият сок, от друга страна, е силно киселинен и може също да допринесе за ерозия на емайла и чувствителност на зъбите. Ето защо е най-добре да избягвате този метод и да изберете по-безопасни алтернативи.

Водородният пероксид е друг модерен метод за избелване на зъбите в домашни условия. Въпреки че водородният пероксид е често срещана съставка в професионалните продукти за избелване на зъбите, той трябва да се използва с голямо внимание и под наблюдението на дентален специалист. Концентрацията и методът на приложение на водородния пероксид могат значително да повлияят на неговата ефективност и безопасност. Използването на високи концентрации или неправилното прилагане може да доведе до дразнене на венците, чувствителност на зъбите и дори химически изгаряния.

Ако не сте доволни от цвета на вашите зъби и търсите икономично решение, препоръчваме да проучите ползите от избелване на зъби с активен въглен.

3. Прикрепване на аксесоари към зъбите

Друга тревожна тенденция, която се наложи в социалните медии, е закачването на аксесоари към зъбите. Хората използват различни лепила, за да залепят скъпоценни камъни, малки предмети или дори пиърсинг върху зъбите си с естетически цели.

Лепилата, използвани за закрепване на тези аксесоари, често съдържат вредни химикали, които могат да раздразнят венците и да причинят възпаление. Освен това, тези химикали предразполагат към създаване на благоприятна среда за бактерии, водещи до инфекции на венците и кариеси. Допълнително, натискът, упражняван от прикрепените аксесоари, може да отслаби зъбите и дори да доведе до тяхното счупване или отчупване.

Прикрепване на аксесоари към зъбите е вредна тенденция

Нека да не забравяме, че и наличието на чужди предмети по зъбите може да наруши естествения баланс на устната кухина, което затруднява поддържането на подходяща орална хигиена. Четкането и почистването с конец около тези аксесоари става предизвикателство, увеличавайки риска от натрупване на плака, лош дъх и заболяване на венците.

Поради това силно се препоръчва да не прикрепяте каквито и да било аксесоари към зъбите си.

Заключение

В заключение, докато социалните медии могат да бъдат ценен източник на информация и забавление, от съществено значение е да бъдете внимателни, когато става въпрос за следване на тенденции, които могат да повлияят негативно на вашето здраве. Винаги е най-добре да се консултирате със специалист по дентална медицина, който може да осигури безопасни и ефективни решения за всякакви стоматологични проблеми, които може да имате.